Horlama Tedavisi
Sık görülen bir durum olan horlama üst hava yolundaki daralma sebebiyle oluÅŸmaktadır. ÇoÄŸu zaman sosyal bir problem olarak algılansa da obstrüktif uyku apnesinin en büyük habercisi olması yönüyle büyük önem taşımaktadır.
Obstrüktif uyku apnesi; uyku sırasında normal solunumun ve oksijenlenmenin bozulmasına sebep olan üst havayolu tıkanması anlamına gelmektedir.
​
Uyku apnesi; hipertansiyon,kalp ve akciÄŸer rahatsızlıkları, nörolojik ve hormonal problemler ve hatta ölüm gibi sonuçları olabilen çok ciddi bir durumdur.
​
Bu durum sadece eriÅŸkinleri deÄŸil çocukları da etkileyebilmektedir. Çocuklarda %2-3 oranında OSA görülmektedir. OSA’lı çocuklarda horlama, alışık olmayan pozisyonlarda uyuma, gece terlemesi, enürezis gibi gece; anksiyete, gündüz uyku hali, agresiflik, hiperaktivite, dikkat dağınıklığı, öÄŸrenme zorluÄŸu, düÅŸük okul baÅŸarısı, sabah baÅŸ aÄŸrısı gibi gündüz semptomları görülebilmektedir.
​
Çocuklarda apne görülmese dahi sadece horlamanın bile apneye benzer tablolar oluÅŸturabileceÄŸi konusunda bilimsel yayınlar mevcuttur ve kesinlikle dikkate alınmalı ve tedavi edilmelidir. ÇoÄŸu zaman bu duruma adenotonsiller hipertrofi yol açmakta ve primer tedavisi adenotonsillektomi olmaktadır. Bununla beraber çene darlıkları ya da alt çenenin geride konumlanması da üst hava yolunu daraltarak horlama ve apneye sebep olabilmektedir. Çene ortopedisi kullanılarak erken yaÅŸta bu problemlerin çözümü mümkündür. Bu gibi durumlarda KBB uzmanı ve ortodontist hastayı birlikte deÄŸerlendirmelidir.
​
EriÅŸkin hastalarda gece kullanılan horlama aygıtları ile alt çenenin önde konumlanması saÄŸlanarak üst hava yolu geniÅŸletilebilmekte ve horlama semptomatik olarak tedavi edilebilmektedir. Daha ağır vakalarda CPAP ve ortognatik cerrahi alternatifleri deÄŸerlendirilmelidir.